چرا تشنه میشویم
آشامیدن به عمل مصرف مایعات (معمولاً آب)، از راه دهان اطلاق می شود. معمولاً واژه تشنگی هم نیاز به نوشیدنی ها را القا می کند.
برای عملکرد طبیعی، بدن روزانه به 1 تا 2 لیتر آب نیاز دارد. فقدان آب در رژیم غذایی نهایتاً منجر به مرگ می شود.
تشنگی یا عطش، احساسی است که به دلیل کمبود هیدروژن در بدن حادث می شود. مرکز آن هیپوتالاموس می باشد که نسبت به تغییر سطوح الکترولیت در بدن، از خود واکنش نشان می دهد.
هنگامی که باز جذب آب از کلیهها برای دفع کمبود آب بدن کافی نباشد تشنگی حاصل میشود. و انسان و جانوران با نوشیدن آب و جذب آن از راه روده ، آب را به حد اعتدال میرسانند. مکانیزم این عمل به این صورت است که کم شدن آب بدن موجب بالا رفتن فشار اسمزی پلاسمای خون و فعال شدن گیرندههای اسمزی در هیپوتالاموس میشوند پس این گیرندههای اسمزی مرکز تشنگی را در هیپوتالاموس تحریک میکنند.
رفع تشنگی
بهترین راه برای برطرف کردن نیاز تشنگی در بدن، سریع نوشیدن آب نیست؛ بلکه بهتر آن است که جرعه های کوچک آب را کم کم بنوشیم. البته این احتمال وجود دارد که هیدروژن بدن از حد طبیعی بالاتر رود؛ مثل ورزشکاران که خیلی آب می نوشند. مصرف بیش از اندازه آب باعث می شود که غلظت انواع نمک ها در بدن ورزشکاران کاهش یابد.
اغلب بیماری های رایج بین مردم دنیا، به دلیل نبود آب آشامیدنی سالم رخ می دهد.
سلولهای بدن در محیط آبی ویژهای زندگی میکنند که ترکیب آن برای بافتهای مختلف بدن بسیار مشابه است. اگر چه ترکیب شیمیایی پلاسما با این محیط یکسان نیست چون میان این دو ارتباطی وجود دارد هر گونه تغییری در ترکیب شیمیایی پلاسما بر مایع بین سلولی اثر میگذارد و بالعکس.
از اینرو تثبیت ترکیب شیمیایی پلاسما بخصوص از نقطه نظر عواملی مانند میزان اسیدتیه آب و املاح و مواد دفعی که تغییر آن موجب صدمه و خرابی سلولها میشود. از مهمترین و حیاتیترین اعمال بدن است و به جرات میتوان گفت که کلیه در این امر مهمترین نقش را دارد کسانی که کیله آنها خراب شود یا از کار بیافتد خیلی زود در خطر مرگ قرار میگیرد.
منبع: roshd.ir